Karácsonyi mézes
2005.10.19. 08:42
(nagyon sok darab, kb. 100-130)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg méz, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 egész tojás + 3 sárgája, 1 cs. szalalkáli, 1 cs. mézes fűszerkeverék.
Elkészítés: A hozzávalókat egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk. Letakarjuk és 1-2-3 éjszakát hideg helyen tartjuk (hűtő, terasz). Tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk. Megkenjük tojásfehérjével és 180°C-on megsütjük.
Díszítés: Díszíthetjük habbal: tojásfehérjéből és porcukorból sűrű, de folyékony mázt készítünk. Papírtölcsérbe töltve (pausz) nyomhatjuk a már kihült süteményekre. Erre a habra szórhatunk apró színes cukordrazsét, csokiforgácsot, zizit; ragaszthatunk fel vele gumicukrot, nagyobb draszékat is. Sütés előtt is díszíthetjük pl: különböző magvakkal, dió, tökmag; drazsékkal...
Tárolás: Valamilyen zárható edényben, dobozban tároljuk, ha lehet műanyagban. Így nem keményedik meg nagyon. Hónapokig eltartható.
Barnacicus
|