Francia hagymaleves
2005.10.19. 08:37
(1 adag - 4 tányér)
Hozzávalók: 4 közepes vöröshagyma, 10 dkg vaj v. 3 ek. olaj, 2 ek liszt, 1 csokor zöldhagyma /újhagyma, v, 1 szál póréhagyma, 1 dl fehér édes, v. félédes bor, 10 dkg reszelt sajt, 4 szelet kenyér kockázva, só, bors.
Elkészítés: A kockázott hagymát 3 dkg vajon, v. 1 ek. olajon üvegesre pároljuk. Levesszük a tűzről, s meghintjük a liszttel, összekeverjük. 1,5 l hideg vízzel felöntkük, folyamatosan keverjük. Fűszerezzük és lassú tűznél 1 órát főzzük (sűrűn kevergetve). Leturmixoljuk, beleöntjük a bort, rászórjuk a felkarikázott újhagymát és 5 percig forraljuk. Amíg a leves készül, a felkockázott kenyeret a maradék zsiradékon megpirítjuk.
Tálalás: A levest a tányérba merjük, rátesszük a pirított kenyérkockákat és megszórjuk a reszelt sajttal. Tálalás előtt a tányérba tejfölt is tehetünk.
Barnacicus
|